Juli was zeer warm en kletsnat

De maand juli was een stuk warmer en natter dan normaal. Met een gemiddelde maandtemperatuur van 19,7 graden was het zelfs de op vijf na warmste juli sinds 1901. Dat is bijna twee graden warmer dan normaal. Ook was het zeer nat met een gemiddelde van honderd millimeter regen. Dat meldt weeronline.nl woensdag.

Van een lange periode met stabiel zomerweer was deze maand geen sprake. Zuidelijke stromingen voerden regelmatig erg warme en vochtige lucht aan. De hitte ging daardoor gepaard met fikse regen- en onweersbuien.

De meeste neerslag viel maandag toen wolkbreuken in een groot deel van het land wateroverlast veroorzaakten. Zo viel in Alphen aan de Rijn in een dag 180 millimeter neerslag en op de Veluwe 130 millimeter in een tijdsbestek van anderhalf uur. Normaal gesproken valt er in de hele maand juli ruim 78 millimeter regen.

Het natst was het tot woensdag in het Brabantse Nieuwendijk, waar in een maand tijd bijna 211 millimeter neerslag viel. Op de Waddeneilanden en in Friesland was het juist erg droog. Op sommige plaatsen viel nog geen twintig millimeter.

Het aantal zomerse dagen in De Bilt komt uit op veertien tegen negen normaal. Slechts op drie dagen kwam de temperatuur niet boven de 20 graden. Op 18 en 19 juli werd het tropisch met 30 graden of meer. In de regio Twente bleef het nog een dag langer tropisch warm, waardoor sprake was van een regionale hittegolf.