Smartphone Van der Sloot in beslag genomen

De Peruaanse gevangenisautoriteiten hebben maandag een smartphone van Joran van der Sloot afgepakt waarmee hij aan het bellen was. Dat bevestigt zijn advocaat Máximo Altez dinsdag. De Nederlander zit volgens de raadsman vanwege het voorval nu vijftien dagen in een strafcel.

Van der Sloot gebruikte de telefoon om te bellen met Leidy Figueroa, met wie hij begin deze maand trouwde en van wie hij een kind verwacht. Ook zou hij met de smartphone met zijn advocaat en met een medewerker van het Nederlandse consulaat hebben gesproken, meldt de nieuwssite Trompe.

Maandagochtend troffen de gevangenisautoriteiten in het celblok waar Van der Sloot zit in totaal zeven gedetineerden aan die aan het bellen waren. Zijn advocaat zegt dat de gevangenisdirecteur geld wilde hebben van de Nederlander om de telefoon te gebruiken. Omdat Van der Sloot dit weigerde zou de smartphone zijn afgepakt.

Van der Sloot zit in de Piedras Gordas-gevangenis in Lima een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op de Peruaanse studente Stephany Flores in mei 2010. In de Castro-Castro-gevangenis, waar Van der Sloot eerder vastzat, werd hij ook al eens betrapt op het in zijn bezit hebben van een mobiele telefoon, wat verboden is in Peruaanse gevangenissen.

De gevangenisautoriteit INPE liet dinsdag weten niet direct te kunnen reageren op het voorval.