IMF schetst risico's Rusland-sancties

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft vooralsnog weinig economische effecten gehad buiten die twee landen. Oplopende spanningen en strengere sancties kunnen echter flinke gevolgen hebben in Europa, Centraal-Azië en de rest van de wereld. Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een dinsdag gepubliceerd rapport.

Het IMF ziet vooral gevaar in een verstoring van het aanbod van Russisch gas richting Europa. Veel Europese landen zijn zwaar afhankelijk van gas uit Rusland. Finland krijgt zelfs al zijn gas uit Rusland, terwijl dat bij Bulgarije en Tsjechië voor nagenoeg het hele gasaanbod geldt. In onder meer Griekenland, Oostenrijk, Polen, België en Duitsland komt 40 tot 60 procent van het gebruikte gas uit Rusland.

Daarnaast lopen de risico's voor banken met grote belangen in Rusland steeds verder op, omdat het voor Russische leners steeds moeilijker wordt aan hun verplichtingen te voldoen. Dit geldt vooral voor Oostenrijkse banken, terwijl het IMF ook Franse, Italiaanse en Zweedse banken als kwetsbaar bestempelt.

IMF schetst risico's sancties tegen Rusland
IMF schetst risico's Rusland-sancties (Foto: ANP)