Rusland: Westen houdt Kiev hand boven het hoofd

Rusland heeft westerse landen er dinsdag van beticht van de Oekraïense regering in bescherming te nemen in het onderzoek rond de vliegcrash met vlucht MH17. Moskou hekelt het feit dat Kiev de strijd tegen de separatisten bij de rampplek voortzet, terwijl er in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties juist is opgeroepen tot een onmiddellijke gevechtsstop, om een internationaal onderzoek mogelijk te maken.

De Oekraïense regering zei eerder in een straal van twintig kilometer rond de rampplek een wapenstilstand in acht te nemen, maar daar lijkt in de praktijk weinig van terechtgekomen. De internationale onderzoekers in Donetsk zijn er de afgelopen dagen niet in geslaagd het rampgebied te bereiken. De weg ernaartoe was te gevaarlijk.

In een verklaring zegt het Russische ministerie van buitenlandse zaken de kwestie maandag nogmaals te hebben aangekaart in de VN-Veiligheidsraad. Rusland wilde een nieuwe verklaring doen uitgaan waarin nogmaals werd gewezen op de eis om een gevechtsstop, maar dit voorstel werd volgens het ministerie geblokkeerd door de Verenigde Staten en Groot-Brittannië.

"Dit is een volgende poging om de machthebbers in Kiev uit de wind te houden en het doorvoeren van een echt onafhankelijk, onpartijdig internationaal onderzoek naar de omstandigheden van de ramp te verhinderen", aldus het ministerie.

Washington haalde dinsdag opnieuw fel uit naar Rusland en zei dat er geen enkel bewijs is dat Moskou bereid is bij te dragen tot een oplossing voor het geweld en bloedvergieten in Oekraïne. Minister van buitenlandse zaken John Kerry waarschuwde dat Rusland nieuwe sancties tegemoet kan zien als het land niet stopt de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne van materieel te voorzien.

Brusselse bronnen lieten eerder dinsdag weten dat de EU het eens is geworden over nieuwe sancties tegen Rusland. In tegenstelling tot eerdere strafmaatregelen, die vooral waren gericht tegen personen en bedrijven, zijn de nieuwe sancties gericht op hele sectoren van de Russische economie.