Auschwitz Comitť ziet 1933 in Gaza-betogingen

Het Nederlands Auschwitz Comité is 'zeer verontrust' over de antisemitische demonstraties die de afgelopen weken hebben plaatsgevonden. "Wij zien een glijdende schaal. Zoals het nu gaat, is het in 1933 ook begonnen", zegt een woordvoerder dinsdag.

De hevigheid van de betogingen valt volgens hem in Nederland nog mee. "Maar als je ziet wat er de afgelopen weken in Brussel, Parijs en Rome is gebeurd dan kun je daar niet blij mee zijn", aldus de zegsman.

Het comité vindt dan ook dat het gedrag van mensen die 'dood aan de joden' roepen niet moet worden geaccepteerd. "We moeten onze hoofden niet wegdraaien zoals in de tijd van nazi-Duitsland gebeurde. Dat het voor onze ogen plaatsvindt, maar niemand iets doet. Nooit meer Auschwitz", zegt de woordvoerder.

De stichting doet dan ook een 'dringende oproep' aan de Nederlandse overheid en de bevolking om op te treden tegen extremisten. "De demonstraties veroorzaken bij Nederlandse joden een gevoel van grote onveiligheid", aldus het comité.

In Rotterdam werd zondag een demonstratie gehouden tegen het opgelaaide geweld in de Gazastrook. De mars verliep volgens de politie goed, strafbare leuzen werden niet gesignaleerd. Wel werd een man aangehouden die zich opruiend gedroeg. In Den Haag liep donderdagavond een pro-Palestijnse demonstratie wel uit de hand. De betogers riepen antisemitische leuzen. Het OM onderzoekt in hoeverre die strafbaar zijn.

De joodse kerkgenootschappen in Nederland stuurden daarop een brief naar premier Mark Rutte (VVD), waarin ze pleiten voor een zerotolerancebeleid. "Het kan niet zo zijn dat de verantwoordelijke overheid en haar organen hierin geen aanleiding zien tot optreden, maar kiezen voor bagatelliseren en het niet provoceren in plaats van bestraffen van de overtreders."