[NBA] Verkoop LA Clippers aan Steve Ballmer gaat door

De verkoop van basketbalploeg Los Angeles Clippers aan oud-Microsoft-baas Steve Ballmer kan doorgaan. De in opspraak geraakte huidige eigenaar Donald Sterling verloor maandag de rechtszaak die hij had aangespannen tegen zijn vrouw Shelly, van wie hij gescheiden leeft. Die had de verkoop beklonken nadat ze het beheer over de familietrust waarin de Clippers waren ondergebracht had overgenomen.

Shelly Sterling had haar man door twee artsen laten keuren. Die hadden bepaald dat Donald vroege tekenen van de ziekte van Alzheimer heeft en de familietrust niet meer kon beheren. Volgens de regels van de trust was dat voldoende om buiten hem om de deal te sluiten. Donald vond echter dat hij erin was geluisd.

De rechter was het met die stelling niet eens. Volgens hem had Shelly Sterling een goede deal gesloten - Ballmer betaalt twee miljard dollar voor de ploeg - en heeft ze niet geprobeerd het team in het geheim over te nemen. Door een ongebruikelijke toevoeging aan de uitspraak kan Donald Sterling de verkoop niet uit laten stellen als hij beroep aantekent.

Sterling was in opspraak gekomen door racistische uitspraken. De NBA besloot hem daardoor levenslang te schorsen en de Clippers van hem af te pakken. Om dat te voorkomen kondigde Sterling aan de ploeg te verkopen, maar daar kwam hij al snel op terug. Shelly Sterling verkocht de ploeg vervolgens wel. De 80-jarige Donald Sterling zei tijdens het proces dat hij tot zijn dood strijd zal voeren met de NBA.