'Kabinet moet harder optreden tegen jodenhaat'

De politieke partij Groep Bontes/Van Klaveren wil opheldering van het kabinet over de 'stelselmatige terreur tegen joden in Nederland'. De partij vindt dat er harder stelling genomen moet worden tegen de oprukkende jodenhaat in Nederland.

De Kamerleden willen van minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) onder meer weten hoe ze denken te voorkomen dat de 'vele anti-Israël-demonstraties uitmonden in orgies van jodenhaat'.

Met een zondag gepresenteerd actieplan roepen ze het kabinet bovendien op harder stelling te nemen tegen jodenhaat. "De joodse gemeenschap is jaarlijks bijna een miljoen euro kwijt aan het eigen beveiliging", stelt Kamerlid Joram van Klaveren. "Er vinden zelfs demonstraties plaats waar wordt opgeroepen tot moord op joden. Een absurde en gevaarlijke ontwikkeling."

Aanleiding vormt onder meer een pro-Palestijnse demonstratie donderdag in Den Haag. Daarbij werden antisemitische leuzen geroepen en een verslaggeefster van website GeenStijl bedreigd.