Van Gerwen in finale World Matchplay na zege op Whitlock

Michael van Gerwen heeft zich na een hoogstaande wedstrijd geplaatst voor de finale van de World Matchplay in Blackpool. Het is de eerste keer dat Van Gerwen in de finale staat van dit toernooi. In de halve finale versloeg hij Simon Whitlock met 17-13. 

Van Gerwen mocht aan de partij beginnen. Hij pakte zijn leg en wist ook direct een break te plaatsen. Via 133 pakte Whitlock de break weer terug. The Wizard pakte ook legs vier en vijf om met een 2-3 voorsprong de pauze in te gaan.

Legs zes tot en met negen gingen met de darts mee. In leg tien, die voor Whitlock werd begonnen, was het Mighty Mike die het initiatief kon grijpen en weer een gelijke stand op het bord kon krijgen. In het derde bedrijf was het direct Whitlock die een fout van Van Gerwen afstrafte en via 112 een leg later 5-7 voor kwam. Van Gerwen werkte de break weer weg en wist het derde gedeelte af te sluiten met een 8-7 voorsprong. 

Van Gerwen pakte vroeg in het vierde deel van de partij de break. De wereldkampioen leek weg te kunnen lopen, maar met een Shanghai 20 (triple 20, single 20 en dubbel 20) kon Whitlock terugkomen tot 11-9. 

Na de pauze was het Whitlock die met een 100-finish de break forceerde, maar Van Gerwen wist direct terug te breken (12-10). Opnieuw wist The Wizard te breken en hield daarna zijn leg om er 12-12 van te maken. De spanning sloeg toe op beide spelers. Er werd trager gegooid en het aantal grote worpen werd minder. 

Na twee moeizame legs werd het 13-13. Mighty Mike kon de schroom van zich af gooien en wist weer gooide weer een 180. Hij hield zijn leg en pakte ook de break om op 15-13 te komen. Hij had nog twee legs nodig voor de finale. Whitlock kan een leg 29 niet profiteren na wat gepruts van Van Gerwen en het werd 16-13. 

Van Gerwen miste dubbel zes voor een 126-finish, maar Whitlock wist 70 ook niet uit te gooiden. Mighty Mike maakte het in de herkansing wel af en hij wint met 17-13. Van Gerwen had een gemiddelde van 99,75, Whitlock noteerde 96,67 gemiddeld. De checkoutpercentages waren 54,84% (17/31) om 43,33% (13/30) in het voordeel van Van Gerwen. 

Later vanavond wordt er nog een halve finale gespeeld. Deze gaat tussen titelverdediger Phil Taylor en Gary Anderson.