'Bewaking voor Nederlandse joden'

Zeker vijftien tot twintig Nederlandse joden worden sinds kort beveiligd. Ze worden door het conflict tussen Israël en Gaza met de dood bedreigd en stelselmatig geterroriseerd. Dat schrijft De Telegraaf zaterdag. Een bron die zich bezighoudt met de veiligheid van joodse burgers zegt dat inmiddels duizenden joden in Nederland last hebben van het groeiende antisemitisme.

"Joodse gezinnen halen het gebedsrolletje, de mezoeza, van hun deurpost uit angst om doelwit te worden. In Amsterdam-Zuid worden auto's bekrast met hakenkruizen. Een grote groep joden heeft last van antisemitisme in hun woongebied. Dat aantal loopt in de duizenden", aldus de bron.

Een van de joden die persoonlijk wordt beveiligd is modeondernemer en Coolcat-oprichter Roland Kahn. Hij wordt naar eigen zeggen niet alleen uitgescholden en bedreigd maar ook zijn winkels en medewerkers zijn het mikpunt geworden van antisemitisme.

Kahn gaat maandag aangifte doen. "Het is nog afwachten of het Openbaar Ministerie tot vervolging overgaat", zegt hij in de krant. "De Nederlandse staat moet dit een halt toeroepen. Ik roep niet alleen de overheid, maar heel Nederland op om hun eigen democratie te beschermen."