Q-koorts bij melkgeitenbedrijf Heteren

Op een melkgeitenbedrijf in het Gelderse Heteren is op 17 juli een besmetting met Q-koorts vastgesteld. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Op het bedrijf zijn ongeveer achthonderd melkgeiten aanwezig. Ook worden er melkgevende runderen gehouden. Het bedrijf, dat eerder niet besmet is geweest, zal de komende maanden door de NVWA in de gaten worden gehouden. De bron van de besmetting is niet bekend.

De aanwezige melkgeiten zijn voor 1 augustus 2013 gevaccineerd en ook dit jaar heeft het grootste deel van de dieren al aan vaccinatie gehad. Daarom is er een 'zeer beperkt risico' voor de gezondheid van omwonenden, schrijft Dijksma. Voor mensen die contact hebben met de dieren geldt wel een verhoogd risico op besmetting.

Daarom is voor het bedrijf een bezoekersverbod ingesteld en worden extra hygiënemaatregelen toegepast. De lokale bestuurders zijn ingelicht, evenals de GGD. De besmette bedrijven worden ook getoond op een website van de NVWA. Momenteel zijn er dertien bedrijven in Nederland waar Q-koorts heerst.