'BlackBerry uit de gevarenzone'

Amper een jaar nadat BlackBerry op het punt stond failliet te gaan, zit het bedrijf niet langer in de gevarenzone. Dat zegt topman John Chen, sinds eind vorig jaar aan het roer bij BlackBerry, vrijdag tegen de Britse zakenkrant Financial Times. Het blijft echter de vraag of de telefoonfabrikant ooit weer zo groot en succesvol wordt als weleer, aldus Chen.

"Ik schat de kansen op tachtig tegen twintig", zo stelt Chen over de pogingen het Canadese bedrijf weer op de rails te krijgen. "Voor mijn gevoel zijn onze kansen nog beter dan dat." Toch wil Chen niet zo ver gaan als te zeggen dat BlackBerry er honderd procent zeker weer bovenop komt. "Dan zou ik de goden verzoeken", zegt hij.

Buiten financieel gevaar is BlackBerry 'zeker weten' wel, vindt Chen. "De paniek is verdwenen. We worden weer een goedlopend bedrijf, maar de vraag is hoe groot we gaan worden." Vooral de zakelijke markt biedt BlackBerry volgens zijn nieuwe topman kansen om er weer bovenop te komen.

Na tal van omvanrijke verliezen balanceerde BlackBerry in de zomer van vorig jaar op de rand van een faillissement. Om het bedrijf te redden leek een overname toen de enige uitweg. In november vorig jaar vond het bedrijf echter verrassend voor een miljard dollar (740 miljoen euro) aan investeerders. Chen werd toen aangesteld om het bedrijf weer op poten te krijgen.