Amerikanen knippen in 'pikante' trailer 50 Shades

De trailer van Fifty Shades of Grey is te pikant om overdag op tv uit te zenden. Dat vindt althans de Amerikaanse zender NBC, die de eerste beelden van de lang verwachte film donderdag uit mocht zenden. Hoewel er in het clipje van nog geen tweeënhalve minuut geen borst, bil of geslachtsdeel voorbijkomt, besloot NBC in de trailer te knippen.

Zo werden beelden van een bondagescène, waarin hoofdrolspeelster Dakota Johnson geblinddoekt op een rode leren bank ligt, niet uitgezonden. NBC plaatste de volledige trailer wel op zijn website. Fifty Shades of Grey, naar de gelijknamige bestseller van E.L. James, gaat over de naïeve studente Anastacia Steele die valt voor de aan BDSM verslingerde steenrijke Christian Grey.

De film bevat wel een aantal seksscènes. De opnamen daarvan waren volgens Johnson helemaal niet sensueel. "Het was niet romantisch, we moesten gewoon ons werk doen. Het was heel technisch en alles is in scène gezet", zei de actrice in het NBC-ochtendprogramma The Today Show.

De eerste beelden van Fifty Shades of Grey, die op Valentijnsdag in première gaat, gingen donderdag in rap tempo de wereld over. Vele fans van de boekenreeks smulden van de trailer, maar Morality in Media is minder gecharmeerd. De Amerikaanse nonprofitorganisatie vindt het verschrikkelijk dat de film 'seksueel geweld romantiseert'.

"Is dit echt het soort relatie dat we onze dochters toewensen? Willen we dat onze zonen Christian Greys worden?", vraagt de organisatie zich af op Facebook. Morality in Media verzet zich onder de noemer Porn Harms tegen de 'promotie' van BDSM en verzamelt handtekeningen.