'Honderd veehouders gesloten om vervuild voer'

Meer dan honderd bedrijven in de veeteelt hebben afgelopen week hun deuren moeten sluiten omdat ze vervuild voer hebben gekregen. Dat heeft de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) onlangs besloten, zo meldt Het Financieele Dagblad vrijdag. Bijna 2500 kalveren waarvan zeker is dat ze het voer hebben gehad, worden vernietigd.

Het vervuilde voer is afkomstig van Van Kats Feed & Food uit het Utrechtse Lopik. Dat bedrijf werd eerder deze week gesloten nadat bleek dat hun veevoer vervuild was met een verboden antibioticum, genaamd furazolidon. In Europa rust een verbod op dat middel, omdat het kankerverwekkende stoffen bevat.

Bij de gesloten bedrijven staan volgens de zakenkrant zeker vijftigduizend varkens en een paar duizend kalveren op stal. Omdat niet duidelijk is of de dieren het voer al hebben gegeten, zijn de bedrijven voorlopig gesloten. De NVWA heeft een onderzoek ingesteld naar de bedrijven.

Eigenaar Gert van Kats van het gelijknamige veevoerbedrijf stelt in een reactie dat het voer vervuild is geraakt door duivenpoep. "Die beesten vliegen zomaar de loods in en schijten overal", zegt hij op de agrarische website Boerderij.nl. "En schieten mag niet." Ondernemersorganisatie LTO noemt die verdediging in het FD ongeloofwaardig.

Duidelijk is al wel dat het kalfsvlees van mogelijk besmette dieren al is verkocht en ook geconsumeerd. Toch hebben consumenten 'geen ontoelaatbaar gezondheidsrisico' gelopen, zo concludeert de NVWA op basis van het lopende onderzoek.