Veel vragen over sturen marechaussees

De Tweede Kamer heeft nog veel vragen over het sturen van veertig ongewapende marechaussees naar de rampplek van vlucht MH17 in Oost-Oekraïne. Dat bleek vrijdagochtend tijdens het debat met premier Mark Rutte (VVD) en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD).

De fracties willen vooral weten hoe hun veiligheid wordt gegarandeerd. PvdA'er Michiel Servaes vroeg daarom of erover wordt nagedacht om de marechaussees alsnog te beveiligen. Han ten Broeke (VVD) stelde vragen over de politieke gevolgen. "Is dit de beste oplossing om de lichamen terug te brengen zonder onderdeel te worden van het conflict?"

D66'er Sjoerd Sjoerdsma wilde weten wat er gebeurt als het misgaat op de rampplek. "Hoe zit het met de evacuatie?" Rutte zei bij aanvang van het debat al dat Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid elke dag besluit of het veilig genoeg is om de rampplek te betreden.

Vrijwel alle partijen wilden weten of afspraken zijn gemaakt met de separatisten over de toegang tot de rampplek. De oppositiepartijen eisten daarnaast opheldering over berichten in de media dat het kabinet overweegt om ook special forces naar Oekraïne te sturen.

Servaes vroeg verder hoe het staat met de extra sancties die mogelijk aan Rusland worden opgelegd en of daarvoor niet een extra Europese top moet worden uitgeschreven. Ook wilde hij weten waartoe Nederland zelf bereid is en of ons land niet zelf het goede voorbeeld moet geven. Wat Sjoerdsma betreft ligt daarbij ook een wapenembargo op tafel. Hij noemde het 'onvoorstelbaar' dat Frankrijk twee marineschepen aan Rusland wil leveren.

Kamerbreed werd lof uitgesproken voor de manier waarop het kabinet de afgelopen dagen heeft opgetreden. Dan ging het vooral om de dag van nationale rouw en de eer die aan de slachtoffers wordt betoond. "De dag van nationale rouw is door iedereen intens beleefd", zei Servaes. "De waardigheid is weer een klein beetje terug."

"Nederland heeft zich afgelopen week van zijn beste kant laten zien", zei Gert-Jan Segers (ChristenUnie). "Onze dag van nationale rouw was zowel hartverscheurend als hartverwarmend", zei Liesbeth van Tongeren (GroenLinks).