[Tour] Etappe van vandaag

Vincenzo Nibali heeft zijn vierde dagzege binnen en bewees gisteren voor de zoveelste keer dat er in deze Tour geen maat op hem staat. Het was de laatste echte klim van dit jaar. Vandaag rijden we een etappe met een profiel zoals je ze vaak in het begin ziet, grotendeels vlak met aan het eind wellicht wat kleine klimmetjes om het wat zwaarder te maken.

Startplaats
De start ligt vandaag in een klein plaatsje waar zo'n 2.500 mensen hun thuis vinden, Maubourguet. Het ligt in een omgeving vol heuvels en velden, als een soort kruispunt tussen de omliggende culturen. Om eventuele indringers buiten te houden bedacht men deze naam, 'slecht dorp'. Vandaag zijn de vreemdelingen van de tourkaravaan natuurlijk van harte welkom, voor de eerste keer in de geschiedenis. In 2004 vertrok hier al wel eens een rit in de Ronde van de Pyreneeën, die werd gewonnen door onze eigen Theo Eltink.

De bijna duizend jaar oude kerk in Maubourguet (Foto: WikiCommons/Havang)
De bijna duizend jaar oude kerk in Maubourguet (Foto: WikiCommons/Havang)

Finishplaats
Bergerac zal voor de tweede keer gastheer zijn van de finish van een touretappe. De eerste keer was twintig jaar geleden: In 1994 eindigde hier de 64 kilometer lange tijdrit, waar Miguel Indurain alles en iedereen totaal vernederde. Er vertrokken in het verleden twee etappes uit Bergerac. Wederom in 1994, toen Jacky Durand de zege pakte. In 1961 was Jacques Anquetil de beste, op weg naar zijn tweede van vijf eindzeges in de Tour.

Een knus straatje in het oude deel van Bergerac (Foto: WikiCommons/Cjp24)
Een knus straatje in het oude deel van Bergerac (Foto: WikiCommons/Cjp24)

Etappebeschrijving
We zetten vandaag koers richting Parijs en dus rijdt het peloton naar het noorden. Dat gaat over een rit van 208,5 kilometer, over voornamelijk vlak terrein. Al binnen tien kilometer passeert het peloton het dorpje Marciac, bekend van het jazzfestival waar onder meer Ray Charles en Herby Hancock optraden. Jaarlijks komen er bijna een kwart miljoen mensen hierheen voor dit festival. 

Na 137 kilometer passeren we een plaats met een, vooral voor de Engelstaligen, wat aparte naam: Condom. In de Middeleeuwen was dit een belangrijke plek op diverse handelsroutes. Overblijfselen uit die tijd zijn een mooie kathedraal, een klooster en een aantal oude kerken. Een paar kilometer voor Condom ligt Tonneins, waar de tussensprint gehouden wordt.

De laatste dertig kilometers zijn niet geheel vlak meer. Er zitten een paar kleine klimmetjes in, zoals bij Mescoules, met als 'hoogtepunt' één keer een heuvel van de vierde categorie. Deze Côte de Monbazillac meet 1,3 kilometer aan bijna 8%, vrij steil dus. Dan is het op naar Bergerac, waar na het oversteken van de rivier de Dordogne twee haakse bochten liggen te wachten om de massasprint te ontregelen.

Profiel etappe 19 (Bron: letour.fr)
Profiel etappe 19 (Bron: letour.fr)

Favorieten
In de eerste week van de Tour zou dit in principe gewoon een massasprint worden, maar na drie zware weken is het erg lastig om te voorspellen. Als de sprintersploegen te vermoeid zijn zou een groepje vluchters weg kunnen blijven, maar de kans lijkt toch wel groot dat er gesprint gaat worden. De vraag is dan of Marcel Kittel, de beste sprinter van allemaal, erbij zal zijn. Hij leek bergop toch wel veel problemen te hebben en dus is het heuvelachtige stukje hier misschien te lastig voor hem.

Als Kittel het niet trekt kan Giant-Shimano altijd nog de kaart John Degenkolb spelen, die een stuk beter tegen zo'n finale kan. Twee favorieten lijken echter toch vooral Alexander Kristoff en Peter Sagan te zijn. Vooral voor Sagan is dit normaal gesproken wel de laatste kans om eindelijk een rit te winnen, na al tien keer in de toptien te hebben gereden in deze Tour.