EU breidt OekraÔne-sanctielijst uit

De Europese Unie heeft donderdag 33 namen toegevoegd aan de sanctielijst wegens betrokkenheid bij de onrust in Oost-Oekraïne. Dat hebben de ambassadeurs van de 28 EU-lidstaten donderdag in Brussel besloten.

Het gaat om 15 personen en 18 'entiteiten', waaronder bedrijven, uit Rusland en Oekraïne. Zij worden bestraft omdat ze de Oekraïense soevereiniteit hebben ondermijnd door de Russische annexatie van de Krim en de rebellie in Oost-Oekraïne te bevorderen. Hun tegoeden op banken in de EU worden bevroren en ze krijgen een inreisverbod.

De namen zijn nog niet bekend gemaakt, maar Russische media zeggen dat de Tsjetsjeense president Ramzan Kadyrov erop staat. De afgelopen maanden zijn veel pro-Russische Tsjetsjenen naar Oost-Oekraïne getrokken om tegen het regeringsleger te vechten.

Ook enkele naaste medewerkers van de Russische president Vladimir Poetin worden genoemd, zoals voorzitter Nikolaj Patroesjev van de Russische Veiligheidsraad en het hoofd van de geheime dienst FSB, Aleksandr Bortnikov.