Schippers woont ceremonie slachtoffers MH17 bij

De ceremonie voor de gerepatrieerde slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne op vliegbasis Eindhoven wordt donderdag bijgewoond door minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD). In de middag komen 74 lijkkisten aan met stoffelijke resten van slachtoffers van de vliegramp in Oost-Oekraïne.

Rond het middaguur vertrekken vanuit Charkov opnieuw een Hercules van de luchtmacht en een Australische Boeing C-17. Evenals woensdag landen de vliegtuigen rond 16.00 uur in Eindhoven.

Leden van het kabinet wonen de ceremonies op het vliegveld bij tot het laatste slachtoffer is overgevlogen. Koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte zijn daar niet meer bij aanwezig.

Zodra de vliegtuigen landen, wordt dezelfde procedure als woensdag in acht genomen: een militair kondigt met het trompetsignaal Last Post de minuut stilte aan, waarna de kisten in de gereedstaande lijkwagens worden getild.

De rouwstoet rijdt vervolgens onder politiebegeleiding over de afgesloten A2 en A27 naar Hilversum, waar experts de lichamen identificeren. Vanwege de ceremonie op vliegbasis Eindhoven is er tussen 15.45 uur en 18.30 uur geen vliegverkeer.

Het is niet mogelijk de lichamen in een keer vanuit Charkov naar Nederland over te vliegen. De geborgen lichamen worden in Oekraïne zo goed mogelijk geprepareerd om het identificatieproces in Nederland te bevorderen.

Daar gaat volgens een woordvoerder van het speciaal voor de ramp ingestelde crisisteam flink wat tijd overheen. "Maar nog veel belangrijker: we willen de slachtoffers van de vliegramp met waardigheid overbrengen. Dit is een gepaste manier."

Bij de vliegramp in Oekraïne kwamen vorige week donderdag 298 mensen om het leven, onder wie 193 Nederlanders.