'Onveilige situaties tijdens passeren rouwstoet'

Het passeren van de stoet met lijkwagens die de lichamen van veertig slachtoffers van vlucht MH17 vervoerden, heeft woensdagmiddag en - avond geleid tot onveilige situaties. Dat meldt Rijkswaterstaat. Het verkeersinstituut roept weggebruikers dan ook op om donderdag niet op rij- of vluchtstroken te stoppen.

Ook wordt mensen om veiligheidsredenen afgeraden om langs de snelweg te gaan staan. Tijdens het vervoer van de slachtoffers stonden woensdag duizenden mensen langs de A2 en de A27. De wegen waren deels afgesloten voor het verkeer om ruimte te maken voor de colonne.

Veel mensen toonden hun medeleven. Een 'indrukwekkend eerbetoon', stelt Rijkswaterstaat. "Maar het leverde soms onveilige situaties op, doordat mensen met hun voertuigen op de rijbaan stopten en snelwegen overstaken."

Ook donderdag landen om 16.00 uur opnieuw twee vliegtuigen op vliegbasis Eindhoven. Ze vervoeren dan zeker 74 lijkkisten. Ook die kisten worden in een colonne onder politiebegeleiding naar Hilversum vervoerd. Rijkswaterstaat roept mensen 'voor hun eigen veiligheid en die van anderen' op om dan niet op de snelweg te stoppen en niet uit de auto te stappen.