Identificatie slachtoffers van start

Het identificeren van de slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne kan beginnen. De lijkwagens met de eerste veertig lichamen zijn woensdagavond onder politiebegeleiding en massale belangstelling van de Nederlandse bevolking aangekomen in de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum. Identificatieteams zullen de slachtoffers hier de komende tijd weer voorzien van een naam.

Uit eerbetoon voor de rouwstoet waren de A2 en A27 gedeeltelijk afgesloten. Voor en na de colonne maakten de politie en Rijkswaterstaat de weg vrij om een vlotte en waardige doorgang te garanderen. Langs de route stonden duizenden mensen voor een laatste eerbetoon. Er werden bloemen gegooid en op sommige plekken klonk luid applaus.

Burgemeester Pieter Broertjes was aanwezig bij de aankomst van de stoet in zijn gemeente. In de Korporaal van Oudheusdenkazerne stonden het Landelijk Team Forensische Opsporing (LTFO) en medewerkers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) klaar om te beginnen met de identificatie.

Het voorbereidende werk is de afgelopen dagen al gedaan. Familierechercheurs hebben informatie achterhaald bij familieleden van de slachtoffers. Het gaat dan bijvoorbeeld om de kleur van de ogen of informatie over het gebit. Voor lichamen die zwaar gehavend zijn, is identificatie via het gebit relatief eenvoudig en betrouwbaar.

Zodra de naam van het slachtoffer bekend is worden de nabestaanden direct verwittigd, zo benadrukte premier Mark Rutte (VVD) eerder deze week. De komende dagen worden de overige in Oekraïne geborgen lichamen naar Nederland vervoerd. Ook zij worden in Hilversum geïdentificeerd.