Rusland zet zich volledig in voor onderzoek MH17

De Russische regering zal 'alles doen wat in haar macht ligt' om een onderzoek naar de vliegramp in Oost-Oekraïne te faciliteren. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin dinsdag gezegd op een bijeenkomst met zijn Nationale Veiligheidsraad. Het staatshoofd beschuldigde Kiev en het Westen van het zaaien van onrust in de regio.

Poetin zei bereid te zijn de druk op de rebellen op te voeren, maar dit is volgens de president 'niet genoeg' om de crisis te bezweren. Hij veroordeelde het feit dat het Oekraïense leger doorgaat met militaire operaties in de regio. Volgens Poetin konden internationale waarnemers in het rampgebied 'nauwelijks hun hoofden naar buiten steken' vanwege zorgen rondom de veiligheid.

Ten slotte haalde Poetin uit naar de NAVO. Hij hekelde hoe de organisatie zijn militaire aanwezigheid op verschillende locaties in Oost-Europa heeft vergroot.

Eerder op de dag riep Poetin het Westen op om niet alleen bij de pro-Russische separatisten aan te dringen op een staakt-het-vuren, maar ook bij de Oekraïense regering. Hij zei dat Rusland klaar is om 'op gepaste wijze' te reageren als de NAVO zich opdringt aan de Russische grens.