Nieuw onderzoek naar dood Litvinenko

Groot-Brittannië gaat een openbaar onderzoek instellen naar de dood van de Russische dissident Aleksander Litvinenko. Dat heeft minister van binnenlandse zaken Theresa May dinsdag officieel aangekondigd. Het onderzoek is een tegenvaller voor Rusland.

"De dood van Aleksander Litvinenko was een verschrikkelijke misdaad en wij willen dat de verantwoordelijken worden berecht", aldus een regeringswoordvoerder. Het onderzoek zal 'volledig onafhankelijk' van de overheid plaatsvinden en wordt geleid door openbaar aanklager Robert Owen.

Het nieuwe onderzoek gaat zich concreet richten op de vraag of Rusland achter Litvinenko's dood zat. Een bron bij de regering zei tegen de BBC dat de timing van de bekendmaking toeval is, en niets te maken heeft met de vliegramp in Oekraïne en de spanningen tussen het Westen en Rusland.

Litvinenko, voormalig geheim agent van het Kremlin die zich tegen zijn broodheer keerde, vond in 2006 in Londen de dood nadat hij thee had gedronken die was aangelengd met het radioactieve polonium-210. Groot-Brittannië legde de schuld voor de moord bij twee Russen, maar Rusland weigerde hen uit te leveren.

Litvinenko's weduwe Marina zei 'opgelucht' te zijn dat er een openbaar onderzoek komt. Zij heeft zich hier sinds de dood van haar man voor ingezet. Eerder betichtte zij de Britse regering ervan meer waarde te hechten aan de betrekkingen met Moskou dan aan het achterhalen van de waarheid omtrent de dood van haar echtgenoot. De regering hield tot dusver vol dat een openbaar onderzoek schadelijk zou zijn voor de internationale betrekkingen.

Eerder werd een niet-openbaar onderzoek gevoerd naar Litvinenko's dood. Owen eiste inzage van het rapport, maar stuitte op verzet van toenmalig minister van buitenlandse zaken William Hague, die naar de rechter stapte. De rechter besliste dat Owen onvoldoende rekening had gehouden met de gevoeligheid van de informatie.

De dood van Litvinenko leidde in 2006 tot een verharding van de betrekkingen tussen Moskou en Londen. De afgelopen maanden zijn de spanningen tussen Rusland en Groot-Brittannië opgelopen. Londen steunde sancties tegen Rusland vanwege de annexatie van de Krim en de onrust in Oost-Oekraïne. Na de vliegtuigcrash van vlucht MH17 riep premier David Cameron op tot een harder EU-beleid tegen Moskou.