Leidse koranfragmenten blijken eeuw ouder

De oudste koranfragmenten die de Universiteit Leiden bezit, blijken een eeuw ouder te zijn dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een koolstofanalyse van het materiaal. De teksten stammen uit de tweede helft van de zevende eeuw, tientallen jaren na de dood van profeet Mohammed. Dat is volgens de islamitische leer de periode dat de Koran voor het eerst op schrift is gesteld.

De koranfragmenten van papyrus en perkament zijn niet gedateerd. De universiteit concludeerde op basis van het Arabische handschrift dat de fragmenten oud moesten zijn. "We kunnen nu zeggen dat het oudste fragment op perkament waarschijnlijk dateert uit de periode 650-700", zegt conservator Arnoud Vrolijk in een verklaring.

"Veel westerse islamologen zijn sceptisch over een vroeg tijdstip van opschriftstelling van de koran", zegt Vrolijk. "Zij menen dat de canonieke tekst van de Koran pas na lange tijd is vastgesteld, in de negende eeuw of zelfs later."

De universiteit heeft extra geïnvesteerd om oud perkament beter te conserveren. Een van de perkamenten is dit najaar te zien op een tentoonstelling in de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen.