Veiligheidsraad bespreekt maandag toegang rampplek

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties moet zich uiterlijk maandag uitspreken over de omgang van Oost-Oekraïense separatisten met de slachtoffers en wrakstukken van vlucht MH17. Dat vinden de Franse en de Britse VN-ambassadeur. Die laatste zegt zich maandag sterk te maken voor een resolutie waarin de raad 'onmiddellijke en onbelemmerde toegang tot het rampgebied eist'.

De door Australië opgestelde conceptresolutie is bemachtigd door persbureau AFP. Het ontwerp zou Rusland niet met zoveel woorden noemen, maar roept alle landen en betrokkenen in de regio op volledig mee te werken met het internationale onderzoek naar de ramp'. Verder klagen de opstellers dat gewapende groepen hulpverleners en onderzoekers de toegang ontzeggen. Ze maken zich zorgen over de berichten dat er op het rampterrein 'met bewijsmateriaal wordt geknoeid'.

Australië bezet een tijdelijke zetel in de Veiligheidsraad. De Fransen en Britten hebben, net als onder meer de Russen, een permanente zetel. Omdat permanente leden vetorecht bezitten is de Australische conceptresolutie afhankelijk van de instemming van Rusland.