Doden bij gevechten rond luchthaven Tripoli

Bij gevechten tussen rivaliserende Libische milities op en rond het internationale vliegveld van Tripoli zijn zeker drie mensen om het leven gekomen. Dat heeft een bron bij de veiligheidsdiensten gezegd. De strijd laaide zondag weer op nadat pogingen om tot een bestand te komen waren mislukt.

Een militie die gelieerd is aan de nieuwe, behoudende islamistische regering vecht met de anti-islamistische Zintanbrigade, die het vliegveld tot nu toe in handen had. Onder de slachtoffers zijn twee strijders en een burger. Een mortiergranaat trof een vliegtuig van Libyan Arab Airlines. Boven de luchthaven was een dikke zwarte rookpluim te zien. Het vliegveld is sinds maandag dicht.

Sinds de burgeroorlog van 2011, waarin korte metten werd gemaakt met dictator Moammar Gadhafi, bevechten rivaliserende milities elkaar in Libië. De regering is grotendeels afhankelijk van deze strijdgroepen om de veiligheid in het land te garanderen. Een functionerend nationaal veiligheidsapparaat ontbreekt in Libië. De regering zei afgelopen week te overwegen om internationale militaire hulp te vragen.