Timmermans al weer terug uit OekraÔne

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is zaterdagavond teruggekeerd uit Oekraïne. Dat heeft het ministerie volgens de NOS laten weten. Timmermans arriveerde vrijdagavond in Oekraïne. "Hij heeft gedaan wat hij kon doen en heeft gesproken met wie hij wilde spreken", aldus het departement tegenover de omroep.

De minister heeft in Kiev onder meer ontmoetingen gehad met de Oekraïense president Petro Porosjenko en premier Arseni Jatsenjoek. Ook heeft hij een bezoek gebracht aan de Nederlandse ambassade, waar veel Oekraïners sinds donderdag bloemen leggen.

Timmermans vertrok vrijdagavond naar Oekraïne met in zijn kielzog een team van forensische onderzoekers, een officier van justitie en leden van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. De minister wilde ervoor zorgen dat onderzoekers ongehinderd aan de slag kunnen in het rampgebied. Hij heeft daarover de afgelopen dagen afspraken gemaakt.

Het Nederlandse onderzoeksteam is inmiddels op weg naar de rampplek in het oosten van Oekraïne waar donderdag een Boeing 777 van Malaysia Airlines crashte. "De berging van de lichamen is op dit moment onze eerste prioriteit en gezien de omstandigheden tegelijkertijd een enorme uitdaging", zo verklaarde Timmermans zaterdag.