OVSE-delegatie weer bij rampplek Oost-Oekraïne

Waarnemers van de OVSE zijn zaterdag opnieuw naar de plek gereisd waar donderdag vlucht MH17 neerstortte. Ze hebben vooralsnog vrije doorgang. Dat meldt een verslaggever ter plaatse.

Hoewel de OVSE-waarnemers in eerste werden tegengehouden door de beveiliging, kregen ze later alsnog toestemming om het gebied in te gaan, aldus Alexander Hug, die leiding geeft aan het team. De OVSE-medewerkers zijn te voet en worden begeleid door rebellen.

Vrijdag werd een OVSE-delegatie na een kort bezoek weggestuurd door de rebellen, terwijl de OVSE-waarnemers eerder de garantie hadden gekregen van de zelfbenoemde premier van de Volksrepubliek Donetsk, Aleksandr Borodai, dat ze vrijelijk hun werk konden doen.

De waarnemers gaan vooral kijken naar de staat van de plek waar het toestel is neergekomen. Ook onderzoeken ze of er bewijsmateriaal is verplaatst of verdwenen.

Eerder op de dag kwamen al medewerkers van het ministerie van noodsituaties aan bij de rampplek. Zij zijn begonnen met het bergen van de lichamen. Die zouden naar verluidt naar de stad Donetsk, een rebellenbolwerk, zijn overgebracht.