China maakt zich op voor tyfoon Rammasun

China en Vietnam maken zich op voor tyfoon Rammasun, die naar alle waarschijnlijkheid vrijdagavond de Chinese zuidkust bereikt. Eerder maakte de storm al 54 slachtoffers op de Filipijnen.

Rammasun treft naar verwachting als eerste het Chinese eiland Hainan met windsnelheden van 180 kilometer per uur, aldus het Chinese staatspersbureau Xinhua. De tyfoon kan wel eens de zwaarste zijn die Hainan in veertig jaar heeft getroffen. Uit voorzorg zijn op Hainan veerboten naar het vasteland uit de vaart genomen. Ook het treinverkeer op het oostelijke deel van het eiland is stilgelegd.

Hong Kong kreeg eerder al te maken met de storm en werd getroffen door zware regenval en harde wind. Als Rammasun Hainan is gepasseerd, trekt hij vermoedelijk verder naar het noorden van Vietnam.

Woensdag werd het noorden van de Filipijnen gegeseld door de tyfoon. De hoofdstad Manilla kregen zware regenval te verduren. Meer dan een half miljoen mensen werden geëvacueerd en in grote gebieden viel de stroom uit. In totaal vonden 54 mensen de dood. Drie mensen worden nog altijd vermist en meer dan honderd mensen raakten gewond.