Eerste tropische dag 2014 een feit

Vrijdag gaat de boeken in als de eerste tropische dag van dit jaar. Rond 14.00 uur bereikte het kwik in De Bilt de grens van 30 graden. Hiermee is het relatief laat in het jaar voor het eerst officieel tropisch warm in Nederland. Records sneuvelen vrijdag naar verwachting niet, meldt een woordvoerder van weeronline.nl.

In Eindhoven en Hoek van Holland werd het vrijdag als eerste tropisch warm. Daar werd de grens om 12.10 uur overschreden. Om van een officiële landelijke tropische dag te kunnen spreken moet het in De Bilt echter 30 graden worden. De warmste 18 juli was in 2006, toen werd het in De Bilt 33,2 graden. Het warmst op 18 juli in heel Nederland was het in 1964 in Maastricht, waar het 35,1 graden werd.

De eerste tropische dag van het jaar doet zich gemiddeld voor op 30 juni. Vorig jaar werd in De Bilt precies een maand eerder, op 18 juni, een tropische dag bereikt. De hoogste temperatuur tot nu toe dit jaar in De Bilt werd op 4 juli gemeten, toen werd het 28,9 graden.

Zaterdag wordt het naar verwachting nog warmer. De maxima liggen dan rond de 33 graden, maar in het zuidoosten wordt het op sommige plaatsen zelfs 35 graden. Ook op de Wadden worden tropische waarden behaald, wat volgens weeronline.nl niet elk jaar gebeurt.

Zondag wordt het waarschijnlijk door bewolking en buien niet tropisch, maar wel zomers warm. Daardoor kan zondag nog niet worden gesproken van een officiële hittegolf. Om van een officiële hittegolf te kunnen spreken moet de temperatuur in ieder geval vijf etmalen achtereen op tenminste 25 graden zijn uitgekomen, waarbij drie keer een waarde van tenminste 30 graden is bereikt.