Armstrong heeft met antidopingpanel gepraat

Lance Armstrong heeft eind mei gepraat met onderzoekers die doping in het wielrennen bekijken. Dat heeft de advocaat van de in ongenade gevallen Amerikaan gezegd. Armstrong nam zelf het initiatief voor de ontmoeting en beantwoordde zeven uur lang vragen. Volgens Armstrongs advocaat Elliot Peters was het 'een zeer goede ontmoeting'.

De onderzoekers gingen niet voorzichtig met Armstrong om. "Ze vroegen hem alles", verklaarde Peters. "Als je een lijst maakte van alle vragen die mensen aan Lance wilden vragen over zijn wieleractiviteiten, dan zijn dat de vragen die gesteld en beantwoord zijn."

Peters benadrukt dat hij geen strafvermindering heeft gekregen. "Er is geen afspraak en dat is nooit besproken. We hebben er niet om gevraagd." Onwelwillend tegenover strafvermindering staat Armstrong niet. "We denken wel dat de schorsing te zwaar is en verminderd moet worden."

De onderzoekscommissie van de UCI is opgezet om te onderzoeken hoe de internationale wielerunie in de late jaren negentig en het begin van deze eeuw met doping omging. Armstrong was daarbij een van de sleutelfiguren en zijn medewerking werd als cruciaal gezien.

Armstrong won de Tour de France van 1999 tot 2005 zeven jaar op rij. Na een groot onderzoek van het Amerikaanse antidopingagentschap Usada werden die zeges de Texaan echter afgepakt.