'Vliegtuigcrash moet pijnlijke vergissing zijn'

Het neerstorten van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines donderdag in Oekraïne moet een 'pijnlijke vergissing' zijn. Dat zegt de directeur van Instituut Clingendael Ko Colijn vrijdag in het AD. "Niemand in dit conflict heeft belang bij het neerschieten van een passagiersvliegtuig."

Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd, maar de Amerikaanse inlichtingendiensten gaan ervan uit dat het toestel is getroffen door een luchtdoelraket. Volgens Colijn zou dat degene die daarvoor verantwoordelijk is 'in grote verlegenheid brengen'.

"Dat zouden bijvoorbeeld de Russen kunnen zijn, die altijd hebben gezegd dat ze de seperatisten niet helpen. Als blijkt dat zij hierachter zitten, dan is het bewijs geleverd dat dit dus niet zo is", aldus Colijn in het AD. De seperatisten hebben volgens hem dan een groot probleem, omdat ze met hun actie hebben laten zien dat ze onkundig met wapens omgaan.

Maar ook als het Oekraïense leger achter het neerstorten van het vliegtuig zit, zou dat pijnlijk zijn, stelt Colijn in de krant. "Vooral omdat ze begin deze eeuw bij een militaire oefening al eens een Russisch vliegtuig neerhaalden."

Hij verwacht echter dat de gevolgen zullen meevallen. "Ik verwacht niet dat we de oorlog aan de Russen zullen verklaren. Zeker als blijkt dat het een fout was en dat ruiterlijk wordt toegegeven. Wij zullen er natuurlijk op hameren dat we precies willen weten wat hier is gebeurd, maar er tegelijkertijd alles aan doen om het niet uit de hand te laten lopen."