Vluchtende witwasser rijdt met taxi in op agent

Een 43-jarige man is zaterdag in Amsterdam met een taxi ingereden op een agent. De man was op de vlucht voor de politie na een vermoedelijke witwasdeal. Toen die hem probeerde klem te rijden en de agent uitstapte om hem te arresteren, gaf hij gas. De man ontkwam. De taxi werd later die avond gevonden. Het geld was verdwenen, meldt het Openbaar Ministerie donderdag.

De verdachte had zaterdag afgesproken in de woning van een 47-jarige Guatemalaan in Amsterdam Nieuw-West, vermoedelijk voor een grote witwasdeal. Na de overdracht werd de bewoner aangehouden. In de woning vonden agenten een vuurwapen, munitie, twee geldtelmachines en 2850 euro.

De 43-jarige verdachte stapte achter het stuur van een zwarte taxi, waarmee hij ook naar de woning was gereden en ging er met hoge snelheid vandoor. Hij had een zwarte tas bij zich waar vermoedelijk veel geld in zat. De politie ging er met onopvallende wagens achteraan. De man reed onder meer vol gas door rood, waarbij automobilisten en voetgangers voor de taxi moesten uitwijken.

In Amsterdam-West probeerden agenten de man klem te rijden, waarbij de Amsterdammer op de agent inreed. De agent loste daarop een schot. De verdachte werd uiteindelijk twee dagen later aangehouden in zijn woning in Amsterdam-Oost.

De politie onderzoekt nog waar het geld dat vermoedelijk in de zwarte tas zat is gebleven. De verdachten werden woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Zwolle. Die heeft besloten dat de twee in ieder geval nog veertien dagen mogen worden vastgehouden.