'Duizenden bedrijven nog niet klaar voor IBAN'

Zo'n twintigduizend Nederlandse bedrijven zijn nog altijd niet klaar voor de invoering van het nieuwe IBAN-rekeningnummer. Ze lopen daardoor het risico dat ze na 1 augustus geen geld meer kunnen incasseren of betalingen pas later zien binnenkomen. Dat schrijft het AD donderdag op basis van cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Het merendeel van de bedrijven zijn volgens DNB kleine organisaties. Het zijn echter juist de grotere bedrijven, die maandelijks meer dan duizend transacties verwerken, die het grootste gevaar lopen. Van dergelijke bedrijven zijn twee- tot driehonderd nog niet klaar voor de invoering van de achttien tekens lange IBAN-nummers.

De invoering van IBAN werd eerder al zes maanden uitgesteld, zodat bedrijven meer tijd hadden om hun rekeningnummer aan te passen. Als ze hun nummer op 1 augustus niet hebben veranderd, worden automatische incasso's en acceptgiro's zonder IBAN niet langer verwerkt. Dat heeft niet alleen gevolgen voor het bedrijf zelf, maar ook voor consumenten en medewerkers.

Toezichthouder DNB toont echter weinig medeleven met de bedrijven die nog niet over zijn gegaan op IBAN. "Dan hadden ze maar eerder actie moeten ondernemen", zo stelt DNB-deskundige Bernard Juffermans donderdag in de ochtendkrant. Consumenten zijn volgens DNB overigens beter op de hoogte van de nieuwe rekeningnummers.