Hollandse crimineel richt zich op zuiden

Criminelen die voorheen vooral actief waren in Amsterdam richten zich in toenemende mate op Noord-Brabant en Limburg. In die provincies vinden ook meer liquidaties plaats, zeiden de chef van de nationale politie Gerard Bouwman en de baas van het Openbaar Ministerie Herman Bolhaar woensdag tijdens een persbijeenkomst.

Er is sprake van een toenemende 'bemoeienis' van de 'oud-Hollandse netwerken' in de zuidelijke provincies, zei Bouman. Het gaat dan om misdrijven als liquidaties, witwassen, bedreiging, drugshandel en mensenhandel. Dat het totaal aantal liquidaties gelijk blijft wordt gezien als bewijs voor de verschuiving. "Het verplaatst zich."

Volgens Bolhaar zijn onder meer criminele motorclubs betrokken bij de misdrijven, al benadrukte hij dat het om een klein percentage gaat: de zogeheten outlaw bikers. De grote meerderheid van motorrijders heeft niets kwaads in de zin.

In Zeeland, Brabant en Limburg stuit justitie vooral op wietplantages. Van de zesduizend hennepkwekerijen die vorig jaar werden opgerold, bevond zich dertig procent in Zuid-Nederland. Bouman had een duidelijke boodschap voor burgers die zich inlaten met deze praktijken, bijvoorbeeld door een schuurtje ter beschikking te stellen.

"Dat lijkt onschuldig, maar het is het niet." Het is moeilijk om weer van deze criminelen af te komen. "Ze laten u niet snel gaan". Bouwman noemde de georganiseerde criminaliteit verder 'betonrot van de samenleving.' De politie trekt gespecialiseerd personeel aan om dit te bestrijden.