Ontdekkingstocht naar de nachtzwaluw van Elp

Liefhebbers van de natuur en vogelliefhebber met name, kunnen morgen hun hartje ophalen bij het Drentse Elp. De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging, die iedereen natuurlijk kent als de KNNV, organiseert morgen namelijk een heuse avondwandeling, waarbij goed wordt uitgekeken naar de nachtzwaluw in de buurt van Grolloërveen.

In tegenstelling tot wat zijn naam doet vermoeden, is de nachtzwaluw geen neef of nicht van de zwaluw. Ook geen oom of tante. Het is een op zichzelf staande orde, die nog niet koninklijk onderscheiden is. In vroegere tijden, toen de mensen blijkbaar nog dommer waren dan tegenwoordig, dacht men dat de nachtzwaluw 's nachts de stallen in vloog om daar de geiten te gaan melken. Om die reden wordt het diertje ook soms wel –zeer inventief- 'geitenmelker' genoemd. Maar hier bleek niets van te kloppen, aldus de geiten.

Er bestaan meer dan 90 soorten geitenm nachtzwaluwen en ze komen bijna overal ter wereld voor. Alleen Antarctica vind het diertje niet zo gezellig.

Geïnteresseerden kunnen zich morgenavond om acht uur melden bij werkschuur de Hoemp van Staatsbosbeheer. Daarna trekt de groep erop uit om onder deskundige begeleiding van boswachter Pauline Arends wellicht een gevleugelde vriend te spotten. Hier zijn geen kosten aan verbonden. Om half elf is de groep weer terug en zou men eventueel een zelf meegebracht biertje kunnen gaan nuttigen.