Chauffeurs bezorgd over Franse rijtijdenwet

Nederlandse vrachtwagenchauffeurs zijn bezorgd over de nieuwe wetgeving rondom rij- en rusttijden in Frankrijk. Ze vinden dat de Franse vertaling van de Europese wet 'alle proporties te buiten gaat', stelt Transport en Logistiek Nederland (TLN) woensdag. De branchevereniging heeft Brussel daarom opgeroepen om iets aan de uiteenlopende interpretaties te doen.

Vrachtwagenchauffeurs kunnen sinds deze week in Frankrijk stevig worden aangeslagen als ze hun langdurige wekelijkse rustperiode in hun cabine doorbrengen, ook al is die cabine van alle gemakken voorzien. Een nacht slapen in de vrachtauto kan ze op een boete van maximaal dertigduizend euro en een gevangenisstraf van een jaar komen te staan.

TLN noemt de Franse straffen absurd. "De verschillen in interpretatie zorgen voor veel onzekerheid bij ondernemers", aldus de belangenvereniging. "Het laat wederom zien dat Nederlandse chauffeurs in toenemende mate vogelvrij zijn in Frankrijk."

Volgens de Europese wet moeten vrachtwagenchauffeurs, naast hun dagelijkse rust, wekelijks nog twee rustperiodes inlassen. Het gaat daarbij om een 'normale' rust van 45 uur en een verkorte rust van 24 uur. Tijdens die verkorte periode mogen chauffeurs wel in hun cabine slapen, maar tijdens de normale periode niet.