Greenpeace mag Eemshaven-stukken toch niet inzien

De provincie Groningen hoeft geen inzage te geven in een groot aantal interne documenten over de elektriciteitscentrales van Nuon en RWE in de Eemshaven. Greenpeace had daarom gevraagd maar volgens de Raad van State mocht de provincie inzage weigeren.

Het provinciebestuur wilde de ruim tweehonderd documenten niet vrijgeven omdat die waren opgesteld voor 'intern beraad' en persoonlijke beleidsopvattingen bevatten.

De Raad van State gaat daar in tegenstelling tot de rechtbank in Groningen in mee. Die bepaalde vorig jaar nog dat de provincie wel inzage moest geven omdat externe partijen als Nuon en RWE bij het overleg waren aangeschoven.

Volgens de rechtbank kunnen externe personen niet betrokken worden bij intern beraad tenzij ze zonder eigenbelang zijn aangeschoven. Daar was in dit geval geen sprake van. De Raad van State vindt het niet van belang dat tijdens het beraad extreme externe partijen een belang behartigden.

Greenpeace wil de stukken inzien omdat de informatie van belang is in het maatschappelijk debat over de gevolgen van de elektriciteitscentrales voor mens en milieu. De organisatie kan overigens twintig documenten met milieuinformatie alsnog in handen krijgen. Volgens de Raad van State heeft de provincie onvoldoende gemotiveerd waarom die stukken ook geheim moeten blijven.