'IKEA doet aan sociale dumping bij transport'

IKEA omzeilt Nederlandse transportwetgeving door goedkope chauffeurs uit Slowakije in te zetten. Dat vindt FNV Bondgenoten, dat een klacht tegen het Zweedse meubelbedrijf heeft ingediend bij de inspectie van het ministerie van Infrastructuur en Milieu wegens sociale dumping. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.

IKEA maakt gebruik van een Belgisch transportbedrijf dat via een Slowaaks uitzendbureau goedkope chauffeurs inhuurt. Door die goedkope concurrentie lopen Nederlandse transporteurs veel geld mis, zeggen zowel transportwerkgevers als bonden eensgezind. Slowaakse truckers kosten minder omdat de lonen in Slowakije veel lager liggen dan in Nederland.

Volgens de letter van de wet overtreedt IKEA geen regels. Toch blijkt in praktijk dat er regels niet worden nageleefd, bijvoorbeeld omdat chauffeurs vaak langer dan toegestaan in hun truck rijden en overnachten. Ook krijgen ze minder dan het minimumloon. In Nederland rijden er volgens FNV duizenden chauffeurs in die omstandigheden rond.

IKEA zegt zelf ook een onderzoek te hebben gedaan. Het bedrijf kon echter 'geen onregelmatigheden' vinden, aldus een woordvoerder tegen de krant. De keten heeft wel een gedragscode voor het transport.