'Glastuinbouw heeft het zwaar door goede oogst'

De problemen in de glastuinbouw zijn in twintig jaar niet zo groot geweest. Mogelijk moet tien procent van de telers voor het einde van het jaar de deuren sluiten omdat de prijzen door het grote aanbod laag zijn. Dat zegt brancheorganisatie LTO dinsdag in De Telegraaf.

Doordat de winter relatief mild was, waren de oogsten uitzonderlijk goed in de sector, maar dat lijkt juist een negatief effect te hebben. Dit betekent namelijk dat het aanbod van tuinbouwproducten groter is en de prijzen daarom lager. Het overschot kan 'het laatste duwtje zijn' voor bedrijven die er al niet al te rooskleurig voor stonden, denkt de LTO.

Het grote aanbod zorgt er in een markt met grote oogsten voor dat individuele tuinders makkelijk tegen elkaar uitgespeeld worden door zowel binnenlandse als buitenlandse supermarktketens, stelt de belangenvereniging. "Het is voor de retail erg eenvoudig om meerdere offertes op te vragen."

Banken kochten dit jaar negen glastuinbouwbedrijven op om ze vervolgens af te breken. Specialisten bij Rabobank zien 'onvoldoende perspectief voor verschillende ondernemers', zeggen zij tegen de krant.