[4daagse] gestart; eerste loper uitgevallen

De eerste wandelaars van de 98e Nijmeegse Vierdaagse zijn dinsdagochtend vroeg vertrokken. Het startschot voor de lopers die vijftig kilometer afleggen werd om 4.00 uur gegeven. In totaal hopen 43.013 lopers vrijdag op de Via Gladiola in Nijmegen aan te komen en hun Vierdaagsekruisje in ontvangst te kunnen nemen.

Dit jaar hadden zich bijna drieduizend mensen meer ingeschreven dan vorig jaar. Van de 53.844 aanmeldingen werden er 7844 uitgeloot. Nog een kleine drieduizend lopers haalden hun startbewijs niet af.

De jongste wandelaar van het evenement is de 11-jarige Mees Hofman uit Arnhem. Op de website van de Vierdaagse zegt hij dat hij samen met zijn vader hard heeft getraind. Herman Dubie uit Amsterdam behoort met zijn 91 jaar tot de oudste deelnemers.

Hoewel de eerste dagen 'prima wandelweer' is voorspeld loopt de temperatuur daarna op tot tropische waarden. De organisatie maakt zich geen zorgen om het warme weer. Lopers wordt wel geadviseerd genoeg te drinken en een petje te dragen. Overige maatregelen zijn nog niet nodig liet een woordvoerder maandag weten, maar eventueel worden extra waterposten opgetuigd langs de route en wordt de finish aangepast.

De Nijmeegse Vierdaagse is het grootste meerdaagse wandelevenement ter wereld. Het is ontstaan vanuit de Vierdaagse Afstandsmarsen, die voor het eerst werden georganiseerd door de Nederlandse Bond voor Lichamelijk Opvoeding. Deelnemers konden toen vanuit vijftien verschillende plaatsen in Nederland starten. Zij moesten in vier dagen 140 kilometer afleggen.

Tegenwoordig wordt iedere dag een andere plaats in de omgeving van Nijmegen aangedaan. Zo heet de eerste wandeldag De dag van Elst, de tweede De dag van Wijchen, de derde De dag van Groesbeek en tot slot De dag van Cuijk.

De eerste uitvaller is er inmiddels ook, onze WebHawk kwam hem vanmorgen tegen aan de verkeerde kant van de waalbrug, lopende richting de start: