Nederlandse beste meisje op Wiskunde Olympiade

Michelle Sweering is op de Internationale Wiskunde Olympiade in Kaapstad als beste meisje van de wereld geëindigd. De 17-jarige haalde als enige meisje een gouden medaille. Ook de rest van het Nederlandse team deed het opmerkelijk goed, meldt de organisatie.

Bij eerdere olympiades haalde Nederland tot nu toe in totaal zeven medailles, maar deze keer werden in een keer drie gouden plakken gewonnen, alsook twee zilveren en een bronzen.

De uitreiking van medailles gaat overigens niet zoals bij de Olympische Spelen. De gouden, zilveren en bronzen medailles worden verdeeld over de beste helft van de deelnemers in een verhouding van één op twee op drie. Er worden dus meerdere gouden medailles uitgereikt, twee keer zo veel zilveren medailles en drie keer zo veel bronzen medailles.

Van de vrouwelijke deelnemers won er echter maar één een gouden medaille en dat was de Nederlandse Michelle Sweering uit Krimpen aan den IJssel. Ze zit momenteel in de zesde klas van het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam. Sweering is de eerste Nederlandse met een score die hoog genoeg is voor een gouden medaille. Bij eerdere olympiades zijn wel gouden medailles gewonnen door meisjes uit andere landen.

De deelnemers van de Internationale Wiskunde Olympdiade worden geselecteerd uit de winnaars van de Nederlandse Wiskunde Olympiade. Het Nederlandse team bestond dit jaar naast Sweering uit de 17-jarige Jeroen Winkel uit Nijmegen, de 18-jarige Peter Gerlagh en 17-jarige Bas Verseveldt uit Tilburg, de 14-jarige Matthew Maat uit Enschede en de 18-jarige Tysger Boelens uit Ter Apel.