Thiago Silva: "Vernedering gebeurt in 100 jaar niet meer"

De troostfinale tegen Nederland staat voor Brazilië in het teken van revanche. Revanche voor vier jaar geleden, maar sterker nog, revanche voor afgelopen dinsdag.

Vier jaar geleden, tijdens het WK in Zuid-Afrika, ging Nederland er in de kwartfinale tegen Brazilië met de winst vandoor. Oranje kwam op achterstand, maar keerde het tij en bemachtigde een ticket voor de halve finale. Uiteindelijk zou het schip in de finale tegen Spanje stranden.

Afgelopen dinsdag werd Brazilië in de halve finale vernederd door Duitsland (1-7). Aanvoerder Thiago Silva keek noodgedwongen vanaf de zijlijn toe. "Ik stond niet op het veld, maar ik hoor bij dit team, want ik ben de aanvoerder", zei hij op een persconferentie in aanloop naar het treffen met Nederland.

Volgens Silva was de afstraffing door Duitsland een historische gebeurtenis. "Zoiets zal in de aankomende honderd jaar niet nog een keer gebeuren. Het waren zes donkere minuten die uiteindelijk zouden leidden tot een tragedie."

Tegen Nederland moet Brazilië weer trots uitstralen, vindt Silva, die de vernedering tegen Duitsland zo snel mogelijk wil vergeten. "We zijn even gemotiveerd als altijd", liet hij weten. "We moeten de bladzijde omslaan. Het leven gaat door. In 2010 verloren we van Nederland, dus ik wil dat niet nog een keer meemaken."

Voorts werd Silva gevraagd naar zijn mening over Luiz Felipe Scolari, die in de Braziliaanse media hevig onder vuur ligt. "Dit is niet de tijd om hem aan het kruis te nagelen", aldus de verdediger van Paris Saint-Germain. "We zijn hier samen. Als het team een fout maakt, maken we allemaal een fout."