Teeven neemt loterijenstelsel op de schop

Het percentage van de opbrengsten dat loterijen moeten afstaan aan goede doelen gaat van vijftig naar veertig procent. De verlaging moet loterijen stimuleren nieuwe spelen te bedenken die de daling van het aantal deelnemers van goededoelenloterijen kan stuiten. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) vrijdag na de ministerraad bekendgemaakt.

Nu dragen de loterijen jaarlijks 580 miljoen euro af aan goede doelen, maar het aantal deelnemers slinkt. Door nieuwe spelers aan te trekken, moet het totale bedrag aan afdrachten gelijk blijven.

"De loterijen hebben aangegeven dat het totaalbedrag dat wordt afgedragen aan goede doelen gelijk kan blijven bij een verlaging van de verplichte afdrachtpercentage", aldus Teeven. "Loterijen zijn belangrijk voor de samenleving. Er gaat veel geld naar goede doelen. Ook de sport wordt ondersteund. Om dat stelsel in de toekomst bestendig te houden is een aantal maatregelen nodig."

De vergunningen van de goede doelen lopen eind dit jaar af. Teeven verlengt de vergunningen om de loterijen tijd en ruimte te geven in te spelen op de online gokmarkt die vanaf 2015 wordt opengegooid. "We geven ze de tijd omdat ze ook een enorm maatschappelijk belang dienen. Ze dragen bij aan de sport, cultuur en ontwikkelingssamenwerking."

Teeven kondigde verder aan dat het kabinet de mogelijkheid onderzoekt om de Staatsloterij en de Lotto in de toekomst meer te laten samenwerken. De plannen worden na de zomer naar in de Tweede Kamer behandeld.