PAX niet blij met steun Nijmeijer

De vredesorganisatie PAX is ontstemd over de steun van Tanja Nijmeijer van de Colombiaanse guerrillabeweging FARC. Nijmeijer heeft via internet steun betuigd aan de actie die PAX tegen Colombiaanse 'bloedkolen' voert.

"Het geweld van de FARC is al jaren aan de orde en het is opmerkelijk dat we nu uit onverwachte hoek steun krijgen voor de actie Stop bloedkolen", aldus de reactie van PAX. "De slachtoffers van de mijnbouwbedrijven waarvoor de FARC zegt op te komen, hebben heel veel te lijden van de FARC. Over de ruggen van die mensen probeert Tanja nu de PAX-actie om onrecht aan de orde te stellen, in haar eigen voordeel te trekken. Dat is op zijn minst onkies. Het zou beter zijn als Tanja en de FARC eens naar hun eigen gewelddadige optreden keken", luidde de ontstemde reactie .

Nijmeijer steunt op een blog van de FARC uitgebreid de oproep tot een boycot van 'bloedkolen'. Volgens haar is de boycot van Nederlandse energiebedrijven die de kolen kopen, het laatste middel om iets te doen voor de slachtoffers van de internationale mijnbedrijven Drummond en Prodeco.

PAX kwam onlangs met een rapport over mensenrechtenschendingen door Drummond en Prodeco. Die zouden hebben samengewerkt met Colombiaanse extreemrechtse paramilitaire groepen die in de periode 1996-2006 duizenden mensen vermoordden of verdreven.

De paramilitairen zijn ontstaan als tegenkracht tegen de van oorsprong extreemlinkse FARC. Die zaait al decennia dood en verderf in Colombia. Nijmeijer is al 12 jaar bij de FARC en is lid van de FARC-delegatie die in Cuba met de Colombiaanse regering onderhandelt.

Ze wordt door de Amerikaanse justitie onder meer beschuldigd van terrorisme en medeplichtigheid aan ontvoering. Nijmeijer heeft de FARC-strijd gerechtvaardigd genoemd en betitelde "het executeren van vijanden" als onontkoombaar.