E-mail en sms komen onder briefgeheim te vallen

E-mails, sms'jes en berichten via WhatsApp vallen voortaan onder het briefgeheim. Het kabinet heeft besloten dat alle vormen van communicatie voortaan grondwettelijk worden beschermd, zo is vrijdag bekendgemaakt na afloop van de ministerraad.

Het huidige brief-, telefoon- en telegraafgeheim wordt vervangen door het brief- en telecommunicatiegeheim. Hiervoor wordt de grondwet gewijzigd. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) vindt het huidige briefgeheim niet meer van deze tijd. Het begrip 'telegraaf' is verouderd en wordt vervangen door een meer 'techniekonafhankelijke' formulering.

Dat betekent dat de grondwettelijke bescherming wordt uitgebreid naar alle huidige en toekomstige communicatiemiddelen zoals e-mail, telefoonverkeer via het internet en besloten communicatie via sociale media. De overheid mag de inhoud van de gesprekken niet bekijken, ongeacht het instrument waarmee wordt gecommuniceerd.

Op het verbod bestaat wel een aantal uitzonderingen. Onder voorwaarden mogen de politiek en inlichtingendiensten wel meekijken.

Het kan overigens nog jaren duren voordat de wetswijziging een feit is, omdat de grondwet moet worden gewijzigd. Dat betekent dat de Tweede Kamer er twee keer mee moet instemmen, met tussendoor verkiezingen.