Psychiatrisch patiënten verhuizen door buurtterreur

Veertien psychiatrisch patiënten die in de Haagse Schilderswijk wonen gaan verhuizen omdat ze worden geterroriseerd door buurtjongeren. Dat meldt vrijdag de stichting Anton Constandse, die hen huisvest. De bewoners en medewerkers worden volgens de stichting bespuugd, uitgescholden en beroofd door de jongeren.

De veertien wonen op de locaties Terwestenpad en Terwestenstraat. De panden worden met onder meer stenen en etenswaren bekogeld. Ook is vuurwerk naarbinnen gegooid en was er onlangs een brand die vermoedelijk is aangestoken.

De bewoners zouden de deur niet meer open durven te doen en zo min mogelijk de straat op gaan. "Bewoners zijn niet langer veilig en voelen zich gevangen in hun eigen huis", aldus de stichting. Ook medewerkers zouden hun werkplek niet langer alleen durven te verlaten.

Pogingen van de gemeente, de politie en woningcorporatie Haag Wonen om de pesterijen te stoppen, hebben tot nu toe geen vruchten afgeworpen. Ook gesprekken van medewerkers met de jongeren en het geven van uitleg over de psychiatrische problemen van de bewoners hebben niet geholpen, geeft de stichting aan.

De stichting stelt geen oplossing meer te zien voor 'dit aanhoudende geweld' en maakt daarom per direct plannen om de bewoners een veiliger onderkomen te bieden. Waar de bewoners naartoe gaan en waar de medewerkers gaan werken, wordt nu bekeken. De stichting heeft 180 adressen in Den Haag voor psychiatrisch patiënten.

De stichting zegt de situatie zeer te betreuren. "Nog nooit zijn bewoners op deze extreme wijze geterroriseerd, zodat geen andere optie bestaat dan verhuizen. Iedereen in de stad Den Haag zou deze situatie onacceptabel moeten vinden."