Cazorla: "Tijdperk tiki-taka niet voorbij"

Santi Cazorla verwacht niet dat de nationale ploeg van Spanje na het dramatisch verlopen WK van spelopvatting verandert. La Furia Roja werd uitgeschakeld in de groepsfase.

Spanje werd gezien als een topfavoriet voor de wereldtitel, maar de formatie van bondscoach Vicente del Bosque verloor van Nederland (1-5) en Chili (2-0). Alleen tegen Australië (0-3) wisten de Spanjaarden een zege te boeken. Cazorla kwam in de duels met Chili en Australië binnen de lijnen.

De middenvelder is inmiddels terug in Londen en bereidt zich met Arsenal voor op het nieuwe seizoen. Cazorla verwacht niet dat Spanje de komende jaren genoegen moet nemen met een bijrol op het international podium. "Het tijdperk van het tiki-taka is niet voorbij", zei de Spanjaard tegen Goal.

"Ieder team en land heeft een eigen speelwijze. Deze filosofie heeft ons veel moois gebracht en ook bij Arsenal spelen we op deze wijze. Als je vasthoudt aan een spelopvatting kan dat tot successen leiden. Waarom zou je er dan mee stoppen", aldus Cazorla, die thuis naar de WK-finale kijkt.

"Ik ben aardig hersteld, maar het WK was een grote teleurstelling. Ik ben nu gelukkig om terug te zijn bij Arsenal en ik ben klaar om weer aan de slag te gaan. Ik heb veel contact gehad met teamgenoten die ook op het WK speelden. Ook mijn Duitse ploeggenoten. Ik wens hen veel succes toe."

"De finale is voor hen een mooie beloning. Het is geweldig voor de Duitse jongens om als wereldkampioenen terug te keren. Dat zal ze vertrouwen geven en dat kan Arsenal weer helpen", aldus Cazorla. Teamgenoten Per Mertesacker, Lukas Podolski en Mesut Özil spelen met Duitsland in de finale tegen Argentinië.