Hennis 'loopt niet weg' voor rol in Srebrenica

Nederland loopt niet weg voor de verantwoordelijkheid die het heeft voor de fouten die in 1995 zijn gemaakt in Srebrenica. Tegelijkertijd moet niet worden vergeten wie de aanstichter is van de 'hel' die zich in de moslimenclave heeft afgespeeld. Dat zei minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vrijdag voorafgaand aan de ministerraad.

"Het is verschrikkelijk wat daar is gebeurd, dat hebben het kabinet en ook zijn voorgangers bij herhaling uitgesproken", zei Hennis, die benadrukte dat er nota bene een kabinet over is gestruikeld. "Nederland geeft zich goed rekenschap van wat daar is gebeurd en loopt niet voor zijn verantwoordelijkheid, ik ook niet. Maar laten we niet vergeten dat de gewapende vijand van toen onder leiding van Mladic de schuldige is."

De bewindsvrouw reageerde op een oproep van oud-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie Bert Bakker. De D66'er stelt in Trouw dat de huidige generatie politici alsnog moet erkennen dat verontschuldigingen op zijn plaats zijn voor de slachtpartij in 1995 onder moslims in Srebrenica.

Volgens Hennis zet Nederland zich 'tot op de dag van vandaag' in voor de stad in Bosnië en Herzegovina. Onder meer met financiële steun en de 'aanwezigheid van opbouwactiviteiteiten'.

Servische troepen vielen Srebrenica vrijdag exact negentien jaar geleden binnen. Ze deporteerden en vermoordden ongeveer achtduizend mannelijke moslims. Nederlandse militairen is altijd verweten daar niet adequaat op te hebben gereageerd.