Hof VS: homostel mag burgerlijk ongehoorzaam zijn

Stellen van hetzelfde geslacht in de Amerikaanse staat Colorado mogen in afwachting van hoger beroep gewoon trouwen. Dat heeft de rechtbank in Denver donderdag besloten.

Het verbod op het homohuwelijk dat Colorado eerder had uitgevaardigd sneuvelde onlangs voor de rechter. Omdat buurstaat Utah daarop naar het Hooggerechtshof stapte, werd die uitspraak echter voorlopig opgeschort.

Volgens rechter Andrew Hartman mag het stadhuis van Denver die schorsende werking negeren en homoparen in het huwelijk blijven verbinden. Formeel is het homohuwelijk in Colorado dan wel verboden, maar omdat het homohuwelijk niemand benadeelt staat het homo's toch vrij om te trouwen. Hij haalde kerkvader Augustinus en burgerrechtenboegbeeld Martin Luther King aan, 'die stelden dat een onrechtvaardige wet helemaal geen wet is'.

Hartman waarschuwde wel dat de huwelijken die nu worden gesloten niet meer geldig zijn als de rechter uiteindelijk beslist dat het verbod toch mag blijven bestaan. Maar het lijkt hem sterk dat dat gebeurt. Hij wees erop dat het de laatste tijd uitspraken tegen een verbod op het homohuwelijk regent.

Volgens rechtsgeleerde Nancy Leong van de universiteit van Denver bevestigt de uitspraak van donderdag dat de grondwet ruimte biedt voor burgerlijke ongehoorzaamheid aan staatswetten. Dan moeten wel de grondbeginselen van het land op het spel staan, aldus Leong.