Vermoedelijke nazi overleden in VS

Een man in de Amerikaanse staat Michigan die in Duitsland werd verdacht van lidmaatschap van een politiekorps van de nazi's is overleden. Dat heeft zijn zoon woensdag bekendgemaakt. Met de dood van John Kalymon is een einde gekomen aan het Duitse onderzoek naar hem.

De Duitse aanklager stelde in 2010 een onderzoek in naar Kalymon. De man zou tijdens de Tweede Wereldoorlog gediend hebben in een politie-eenheid van de nazi's, in wat vandaag de dag Oekraïne is. De aanklager vermoedde dat Kalymon in 1942 betrokken was bij het oppakken en deporteren van joden naar een vernietigingskamp in Lviv. Hij zou op vier joden hebben geschoten, waarbij een persoon stierf en een ander gewond raakte.

Kalymon heeft altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij de oorlogsmisdaden van de nazi's. Hij leed volgens zijn zoon aan prostaatkanker, dementie en een longontsteking.

"De laatste twee jaar van zijn leven wist hij helemaal niets meer over zijn leven", aldus Kalymons zoon. "Hij worstelde om te overleven en zijn geest was ergens anders."