Extra veiligheidsmaatregelen op Britse luchthavens

Groot-Brittannië heeft extra veiligheidsmaatregelen ingevoerd op luchthavens. Luchthavenbeveiligers mogen van reizigers eisen dat ze hun elektronische apparatuur aanzetten. Hiermee moet voorkomen worden dat explosieven worden meegesmokkeld. Nederland trof eerder deze week vergelijkbare maatregelen.

Amerikaanse inlichtingendiensten vrezen nieuwe pogingen van Al-Qaida om bommen te produceren. Door elektronica als computers en telefoons aan te zetten kunnen beveiligers zien dat bijvoorbeeld batterijen in de apparatuur niet zijn vervangen door explosieven.

De maatregelen gelden sinds woensdag voor alle reizigers van en naar Groot-Brittannië, in ieder geval gedurende de zomer. De Verenigde Staten verzochten internationale luchthavens deze maand vergelijkbare veiligheidsmaatregelen in te voeren voor vluchten naar de VS.

Ook in Nederland moeten reizigers die naar de VS vliegen sinds dinsdag hun apparaat hebben opgeladen voor ze aan boord stappen. De maatregel geldt voor alle elektronische apparatuur met een batterij, waaronder telefoons, camera's en e-readers.